Popmuziek in de jaren 70

1970: Legendarische bands en artiesten zoals Simon & Garfunkel, Creedence Clearwater Revival, Fleetwood Mac en Chicago laten de jaren 60 verbleken en zetten de eerste muziektrends van de jaren 70 in. In 1970 houden de Beatles op te bestaan en zijn the Bee Gees weer helemaal terug. In Nederland krijgen we te maken met de ‘Hotpants’ en het fenomeen ‘Dolle Mina’s’. Verder luisteren we naar Heintje’s single ‘I’m your little boy’ en hebben Corry en de Rekels een megahit met ‘Huilen is voor jou te laat’. Amerika maakt kennis met de hitsingle ‘Venus’ van onze eigen Nederlandse formatie Shocking Blue.

 

1971: De ex-Beatle George Harrison heeft 3 nummers in de top 100 jaarlijst, waaronder de flowerpowerhit ‘My sweet lord’. Verder is Nederland in de ban van de muziek van eigen bodem, zoals de smartlap ‘Manuela’ van Jacques Herb en de Riwi’s. Mieke Telkamp stelt met haar liedje de vraag ‘Waarheen waarvoor’ en we maken kennis met de Duitse zanger Peter Maffay. Les Poppys hebben met hun gospel-pop-sound ons kikkerlandje in hun greep en zingen met ‘Non non rien n’a change’ de sterren van de hemel. Voor de Nederlandse kust is dit jaar een ware piratenoorlog gaande tussen de zeezenders Radio Noordzee en Veronica, wat zelfs gepaard gaat met een bomaanslag op het Noordzee zendschip de Mebo 2.

 

1972: Het jaar dat ‘Mexico’ van de Les Humphries Singers een megahit word. Arne Jansen zingt over ‘Meisjes met rode haren’ en Louis Neefs over ‘Margrietje’. De zomerzon van ’72 wordt bezongen door de Makkers en heeft dit jaar een extra Spaans tintje door de single ‘Un canto a galicia’ van Julio Iglesias. Met verbazing kijken we op tv naar de danspasjes van the Osmonds, zij zingen hun nummer ‘Crazy horses’. Helemaal fout..of helemaal in? De popmuziek (en modetrend) word inmiddels mede beinvloed door de Country & Western stijl, een mengeling van Rhythm & Blues, Folk en Rockmuziek.

 

1973: De beroemde schilder Pablo Picasso overlijdt op 8 april en de Rolling Stones staan in de hitparade met de vereeuwigde popsong ‘Angie’. En zoals ieder jaar worden er weer zomerhits gemaakt, maar Gerard Cox kijkt er liever naar terug met; ’t is weer voorbij die mooie zomer’. De absolute nummer 1 hit dit jaar is ‘Do you love me?’ van Sharif Dean. Op televisie geniet Nederland van Henk Elsink. Zijn komische liedje over ‘Johanna’ word grijs gedraaid op de radiostations.

 

1974: Het begin van het discotijdperk. De discobeat is in aantocht. Een succesvolle periode breekt aan voor de Zweedse groep Abba, zij winnen dit jaar het Eurovisie Songfestival. De soulzanger George McGrae scoort hoog in de hitparade met z’n sexy klinkende single ‘Rock your baby’. De zomersound wordt dit jaar bepaald door the Rubettes met ‘Sugar baby love’. Samen met Mud doen ze hun intrede in de hitlijsten van de jaren 70. De Nederlandse artiesten kijken in 1974 graag naar de sterren….Geinspireerd (of is het toeval?) door Mouth & MacNeals ‘Ik zie een ster’ hebben Spooky & Sue met ‘Swinging on a star’ een hit. Verder word het stil op de radio, want door een verbod van de Nederlandse regering, worden radio uitzendingen vanaf de Noordzee verboden. Onder het hoofdstuk trends dit jaar een nieuw verschijnsel, want we lopen tegenwoordig zomaar naakt over straat, oftewel streaken is in!

 

1975: De muziek(video)clip doet zijn intrede. Als we de media mogen geloven is de clip ‘Love is all’ van Roger Glover & Guests de eerste videoclip ooit gemaakt. Je zou er als muzikant niet meer bij horen als je een plaat uitbrengt zonder clip. Terwijl de muziek- en filmindustrie zich hiermee bezig houd, scoort the George Baker Selection met ‘Paloma Blanca’ een gigantische hit en wint Teach in het Eurovisie Songfestival. 1975 is ook het jaar van herhalingen. Zo brengen de Doobie Brothers hun legendarische single ‘Listen to the music’ voor de tweede keer uit en doet Deep Purple het nog eens over met ‘Child in time’ Andere wetenswaardigheden uit dit jaar zijn; het einde van de oorlog in Vietnam en de dood van Josephine Baker.

 

1976: Disco is verheven tot een subcultuur, dit mede dankzij de doorbraak van de zangeres Donna Summer en de muziek van Giorgio Moroder. Andere groepen en artiesten liften dankbaar mee op het succes van de discosound en komen nu ook met eigen disconummers. De fans van de nieuwe beat worden eindelijk beloont, terwijl velen het ook verafschuwen. Uiteraard is er meer als alleen disco wat de klok slaat, zoals de formatie Queen met ‘Bohemian Rhapsody’ en ‘Love Hurts’ van Nazareth. Anita Meyer heeft internationaal succes met ‘The Alternative way’. Verder laat BZN ook van zich horen en zingt Annie Schilder hun met ‘Mon amour’ naar de eerste plaats van de top 40 !

 

1977: In de dancings en clubs zijn optredens van bands die ruige, schreeuwerige muziek spelen, het is een protestboodschap aan de gevestigde muziekorde.. de punkmuziek komt er aan! Reggae is dit jaar helemaal ‘in’ en ook de discomania is in alle hevigheid, met de Boney M nummer 1-discohit ‘Ma Baker’ toegenomen. In Augustus rouwt de hele wereld om de dood van the king of rock and roll Elvis Presley. De lp van het jaar is ‘Hotel California’ van the Eagles en onze eigen Vader Abraham wekt de Smurfen tot leven met ’t Smurfenlied’. Het is december als we te maken krijgen met een muziekfilm en de nodige nachtkoorts…

 

1978: De muziekfilm Saturday Night Fever trekt volle bioscoopzalen en geeft een extra impuls aan het succes van de Bee Gees en groepen als KC & the Sunshine Band, the Trammps en Tavares. Al snel volgt een tweede muziekfilm ‘Grease’ genaamd, die bijna net zo succesvol is. De hoofdrolspelers Olivia Newton John en John Travolta worden vereert als goden. Overal gaan mensen op dansles en willen net zo leren dansen als hun idolen uit de film. De punkmuziek laat ook weer van zich horen, met een waar punkfestival in Amsterdam. Een wonderbaarlijk duet getiteld ‘If I had words’ gezongen door het Nederlands/Engelse duo Yvonne Keeley en Scott Fitzgerald bereikt de eerste plaats van de hitlijsten.

 

1979: Videoclips zijn inmiddels niet meer weg te denken van de beeldbuis. Groepen als Kiss, Supertramp en The Village People bepalen de trend dit jaar. Diana Ross & Michael Jackon spelen in de filmmusical ‘The Wiz’ en The  Shadows zijn weer even helemaal terug van weggeweest met ‘Theme from the Deer Hunter’. Punkmuziek laat ons verbazen met Nina Hagen en Blondie en de discomuziek draaft nog steeds voort met Chic, Eruption en Gloria Gaynor. Gruppo Sportivo geeft tegengas met: ‘Disco really made it, it’s empty and i hate it’.